Dette er Norges beste lyssetting


• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Visst er det noen uker til sola snur, men liker du lys er det bare å hive seg rundt. Norske designere skaper lysende oaser i vintermørket. Mange av de nye prosjektene ligger i overkommelig avstand for mange.

Kanskje på tide med en lystur?

Norsk Lyspris 2013, den gjeveste nasjonale utmerkelsen, er nettopp tildelt det lysende landemerket Holmenkollbakken.

Også Verdensparken på Furuset i Oslo og prosjekter lenger sør i landet er verdt å merke seg. Alle prosjektene nedenfor var nominert til prisen og fikk hederlig omtale.

Fra Furuset og Holmenkollen i Oslo kan du dra videre til Notodden, Porsgrunn og Kristiansand og se hva som skjer i norsk lysdesign.

1. Holmenkollbakken nasjonalanlegg, Oslo
Det skal godt gjøres å oppholde seg i Oslo uten å få øye på Holmenkollbakken. Den prisbelønte siluetten, skapt av den belgiske arkitekten Julien de Smedt, er et av Norges mest kjente landemerker. Nå er altså lyssettingen også prisbelønt.

Lysdesignet omfatter hoppbakken, gangveien rundt og området under kulen på bakken. Lyssettingen har ulike fargetemperaturer, men holder intensiteten på et lavt nivå.

Juryen mener den kjølige fargetemperaturen spiller på lag med stålmaterialet og gir assosiasjoner til frost. Lysdesignerne roses fordi de viser måtehold i effektbruk, men likevel klarer å gjøre bakken til «en logo i terrenget i vintermørket».

Ta deg en tur og se hva du synes.

Lysdesign: Norconsult

2. Verdensparken, Furuset
Verdensparken ligger i et flerkulturelt boligområde på Furuset i Oslo, med skoler og barnehager som nærmeste nabo.

Parken ble i løpet av høsten 2012 oppgradert med møteplasser, parkouranlegg og lekeområder.

Kommunen ønsket seg et innbydende og aktivitetsskapende område med lekne innslag og fikk blant annet gule master og overraskende lyseffekter. Kanskje bor du i Oslo uten noengang å ha vært på Furuset. Hva med en tur i tusmørket som avkobling fra førjulsstresset?

Lysdesign: ÅF Lighting

3. Tinnemyra ved Notodden
Med ledlys har dette populære friluftsområdet fått et løft som gjør det attraktivt også om kvelden. Her kan du kikke så mye du orker etter lysstolper og ledninger i lufta. Du vil ikke finne dem.

Turstien er først ut i Norge med spesialdesignede ledlamper integrert i furutrærne.

Noen lamper er også plassert på bakken, diskret slik at lyssettingen ikke skal forstyrre naturopplevelsen. Ved å plassere lysene slik skapes overlys og sidelys som gir fine stemninger. Turstien går gjennom flott natur og er tilpasset funksjonshemmede.
Lysdesign: MNAL sivilarkitekt Truls Corneliussen

4. Kulturkvartalet, Porsgrunn
Hva gjør en elveby som vil åpne seg mot elva? Den engasjerer flinke lysdesignere. Den nye lysplanen til Porsgrunn knytter sammen de forskjellige områdene med dekorativt og funksjonelt lys og balanserer lyset slik at det blir god utsikt ut over elva.

Porsgrunn gjør som man har gjort i for eksempel finske byer, å bruke lys til å ta vare på byens historisk identitet.

Her er også tenkt miljø. All lyssetting skjer ved hjelp av led-lys som bruker mye mindre energi.
Lysdesign: Zenisk

5. Kilden Teater- og konserthus, Kristiansand
Ved hjelp av lyssetting ser Kilden ut som en kjempebølge av tre som hever seg over havet.

Bygningen er allerede blitt et ikon for Kristiansand.

Bildene av bygningen har også vært vist i arkitektur-og designtidsskrifter verden over. Hver enkelt reflektor i hver enkelt armatur er tilpasset den skrå veggen og bølgeformen. Den nøyaktige fokuseringen av lyset understreker bølgeveggens form og uttrykk.

Hvem har sagt at Kristiansand bare er en reise verdt om sommeren?
Lysdesign: Cowi A/S

Sunday, December 1st, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments