Demonstrantene i Bangkok krever diktatur

Statsminister Yingluck Shinawatra har oppløst parlamentet og skrevet ut nyvalg til 2. februar. Inntil valget er over og ei ny regjering er på plass leder hun et forretningsministerium.

Men demonstrantene under ledelse av Suthep Thaugsuban vil ikke ha nyvalg. De har gitt Yingluck «ordre» om å gå av straks. Så skal det settes opp et «folkeråd» i stedet, som skal bestå av «anstendige folk», antakelig utpekt av kongen, det vil si kongens monarkistiske rådgivere, som står Suthep nær.

- Vi vil velge en folkets statsminister og sette opp ei folkets regjering og ei folkeforsamling som skal erstatte parlamentet, sier Suthep.

Han snakker om «vi» i motsetning til de som er folkevalgte. Suthep var tidligere visestatsminister i ei regjering innsatt av de militære. Nå har han begynt å oppføre seg som om han styrer landet og utsteder surrealistiske «ordre» til den folkevalgte statsministeren og til politiet.

Ledende thailandske intellektuelle advarer mot Suthep. De kaller hans forslag for «fascistiske». Å erstatte de folkevalgte med en utpekt klikk fra den konservative eliten vil bare åpne veien for «blod og vold», sier historie-professor Kasian Tejapira.

Demokratpartiet, som Suthep representerte i parlamentet inntil han frasa seg sitt sete og gjorde seg til leder for demonstrantene, er konservativt og monarkistisk. Partiet har ikke vunnet et valg på tjue år. De kalles «de gule» eller «gulskjorter», og gult er ikke tilfeldigvis monarkiets farge. Mot dem står «rødskjortene», tilhengerne av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som under skiftende partinavn har vunnet fem valg på rad. Yingluck, søstera til Thaksin, fikk et klart parlamentarisk flertall i valget i 2011.

Suthep har «gitt ordre» til politiet om å treffe rettslige skritt mot statsminister Yingluck og hennes statsråder og sikte dem for «opprør». Han tør tydeligvis ikke gi ordre til generalene, men han «ber de militære sikre offentlige bygninger».

De røde oppfordrer nå folk til å reise seg mot de gule og til støtte for statsministeren. De har imidlertid ennå ikke villet gå ut i gatene og demonstrere. De mener de gule nå stjeler valgseieren i 2011 fra dem. Men de røde har alle muligheter til å vinne valget igjen 2. februar, dersom ikke valget blir stanset av militær inngripen eller noe annet. De røde har sterk støtte i de fattige og folkerike områdene nord og øst i Thailand.

Suthep truer også statsministeren og hennes familie: Dersom hun ikke går av «vil Shinawatra-familien ikke finne noen lykke i sine liv», sier han.

- Jeg har gitt etter så langt. Jeg vet ikke hva mer jeg kan gi etter, sa Yingluck da hun kunngjorde nyvalg.

- Jeg må gjøre mi plikt som midlertidig statsminister i tråd med Grunnloven, sa hun og avviste kravet om å gå av straks.

Om truslene mot familien sa hun:

- Jeg er ikke uten følelser. Jeg har hørt deres krav. Når det gjelder det om min familie, så er jeg også thailender. Vil det ikke bli plass for meg her? Er det det som vil skje? spurte hun med tårer i øynene.

Broren Thaksin har i fem år vært i utlandet. Han er dømt til to års fengsel for maktmisbruk og korrupsjon, noe de røde hevder er en politisk dom. Det kan virke som om de gule truer med å jage hele Shinawatra-familien ut av landet.

Det har vært brukt mot Shinawatra-familien at den er av kinesisk opphav, som så mange andre fra nord i landet. Familien kommer fra området rundt byen Chiang Mai, hvor Thaksin stadig står sterkt blant velgerne. Innbyggerne i nord og øst har opplevd økende levestandard under de rødes styre. De har fått gratis helsetjenester, skolegang til barna, billige lån og støtte til landbruket. De gule kaller denne politikken «å kjøpe stemmer» og «valgfusk».

Påstanden om at valgfusk skal ha sikret de røde seieren i de siste fem valg kalles for «latterlig» av Worachet Pakeerut, en annen av landets intellektuelle, som er med i den uavhengige Forsamlinga til Forsvar for Demokratiet. Han kaller forslagene fra Suthep for forsøk på statskupp.

USA har igjen kommet med en klar advarsel til de som leker med fyrstikker i Thailand, ved å gi «sterk støtte» til demokratiet og ved å oppfordre alle til å løse uenighet «fredelig og demokratisk på en måte som gjenspeiler det thailandske folkets vilje og styrker rettsstaten». Ikke mye støtte å finne til statskupp derfra.

Wednesday, December 11th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments