De tjener null og niks, det er det en grunn til


(Dagbladet): De har preget sportssidene i avisene i årevis, og er enere innen sine idretter. Likevel står blant andre Aksel Lund Svindal, Suzann Pettersen og Morten Gamst Pedersen med null i inntekt i de norske skatteregisterne.

Forklaringen er enkel.

Mange av utøverne har meldt flytting ut av landet, og dermed skatter de ikke til Norge av inntekten sin.

0 i inntekt

Aksel Lund Svindal har meldt flytting til Østerrike og står oppført med null i inntekt, formue og skatt for inntektsåret 2012. I de tre foregående årene tjente han henholdsvis, 17,6 millioner, 20,5 millioner og 19,4 millioner kroner.

De pengene er altså flyttet ut av Norge.

Flere andre står også med null i inntekt og skatt.

Morten Gamst Pedersen, John Arne Riise, Petter Solberg, håndballspiller Håvard Tvedten, syklist Thor Hushovd og fotballspilleren Alexander Tettey er noen av dem som skatter til andre land enn Norge, og står dermed oppført med null i inntekt og skatt hos Skatteetaten.

Ulovlig inntekt?

John Carew, derimot, har en netto inntekt på 163 000 og en formue på over ti millioner kroner i fjor. Det er åtte millioner kroner mindre enn i 2011, men nesten hele inntekten spises av skatten Carew blir utlignet.

Personer som er bosatt i utlandet må uansett skatte til Norge av eiendelene de eier her.

For boksedronninga Cecilia Brækhus er situasjonen litt annerledes. Hun finnes ikke i det norske skattesøket, men har kjempet en årelang kamp mot myndighetene for å slippe å skatte til Norge.

Grunnen er selvfølgelig at hun er bosatt i Tyskland, og tjener paradoksalt pengene sine på en aktivitet som så langt har vært forbudt i Norge.

- Det er veldig morsomt at de skal ha alle pengene mine, selv om jeg ikke kan bokse her, sa Cecilia Brækhus til Dagens Næringsliv i 2012.

Idrettsfond

Også for spydkjempen Andreas Thorkildsen er situasjonen annerledes enn for de utlendige nullskatteyterne i idretten. Thorkildsen står oppført med 1169 kroner i inntekt, men skatter nesten 100 000 kroner for fjoråret.

Idrettsutøvere i Norge kan nemlig sette pris- og sponsorpenger inn i spesielle idrettsfond, som gjør all inntekt skattefri inntil de tar ut utbytte av fondene sine. Tanken er at utøverne skal ha en mulighet til å fordele inntekten sin utøver hele livsløpet, selv etter at karrieren er over.

Selv om man på grunn av fradrag har null i nettoinntekt, må man allikevel betale bruttoskatter hvis man har mottatt lønn, pensjon (eller eventuelt næringsinntekt som selvstendig næringsdrivende). Bruttoskattene, det vil si trygdeavgift og eventuell toppskatt,  regnes av brutto inntekt.

For idrettsutøvere med penger i de spesielle idrettsfondene betyr dette at de betaler skatt når de tar ut penger av fondene, mens pengene kan forrente seg skattefritt inntil de er ferdige med karrieren.

Reduksjon av formue kan skyldes at man har plassert midlene i for eksempel kunst eller eiendom som gir en lavere ligningsverdi, man kan ha økt gjelden, eller brukt noe av midlene til forbruk, for eksempel – eller en kombinasjon av alle tre. I tillegg kan det man eier ha sunket i verdi – typisk aksjer osv.

Friday, October 18th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments