Bare i et land som svømmer over av melk og honning velgerne vil bytte de som sørger for de fleste og har stålkontroll på økonomien

I dag skal det velges. Politikerne har sagt sitt. Den siste meningsmåling er presentert. Like etter at stemmelokalene stenger i kveld kommer valgdagsmålingene som tas opp blant folk som har avlevert sin stemme. De er mer presise enn utvalgsundersøkelsene som har fulgt oss daglig de siste ukene. Litt seinere på kvelden, når stemmene er talt opp, kommer det endelige resultatet. Med to streker under. Slik gikk det. Og resultatet vil neppe overraske når det gjelder store bildet. De borgerlige partiene vil få solid flertall. De rødgrønne vil komme i mindretall og må derfor gi fra seg regjeringsmakten. Spenningsmomentene er likevel flere.

Hvilket parti vil bli det største? De fleste målingene har vist at Ap ligger an til å bli det største, med oppunder 30 prosents oppslutning. Noen målinger, eksempelvis Respons Analyses for Aftenposten fredag, gir Høyre seieren. Det er slett ikke avgjort før i kveld. Ap gjorde et rykk da det var en runde igjen, men har saktnet litt på oppløpssida.

Vil Miljøpartiet De Grønne få mer enn fire prosents oppslutning og dermed komme inn på Stortinget med en gruppe på 8- 9 representanter? Bare ett av instituttene som møttes til faglig seminar fredag, måler det i valgkampens sluttspurt. Ipsos MMI, som utfører Dagbladets meningsmålinger, hadde fredag (offentliggjort lørdag) MDG på 4,1 prosent. Uansett kan partiets førstekandidat i Oslo, Rasmus Hansson, komme inn.

Vil SV havne under sperregrensa? De fleste instituttene spår en oppslutning på rundt 5 prosent, men et par av dem er avvikende. SV er trolig det partiet som vil juble mest for avgjørende promiller. På feil side av sperregrensa spøker det for partiets framtid, uansett hva en tapper partileder vil si. Mye tyder likevel på at sjokkmålinger tidlig i valgkampen har mobilisert gamle sympatisører. Men kanskje vakler noen etter at Stoltenberg sa at Ap i en gitt situasjon, kunne styre alene.

Vil Venstre klare å holde seg over sperregrensa, slik partiet har gjort med god margin på de fleste målinger? Venstre lider av den samme inkontinens som SV. Deres sympatisører kan lett finne et parti nærheten som står for mye av det samme. Venstre kan lekke til Høyre og til Miljøpartiet De Grønne. Før valget i 2009 sviktet oppslutningen helt på oppløpssida og partiet fikk bare 3,9 prosent, og dermed bare to representanter. De har til gjengjeld gjort mye av seg i opposisjon og hadde fortjent litt kollegial avlastning på Stortinget.

Vil KrFs nye leder, Knut Arild Hareide, klare målet om 6 prosents oppslutning? En del målinger i det siste har gitt høyere oppslutning enn som så. Men gjennomsnittet av de siste ligger noe under.

Hva med Senterpartiet? Dette martrede, konfliktherjede partiet som henter sine velgere fra distriktene? Det har til forskjell fra SV og Venstre en klar nisje i politisk forstand. Velgere som er opptatt av distriktspolitikk og landbruk pleier å komme Sp til unnsetning når det gjelder. De svarer ikke alltid når meningsmålingsinstituttene ringer, men de går til valglokalet.

Vil Frp få 12 prosent eller 20? Meningsmålingene spriker voldsomt. Det skyldes ulik vekting. Men metodene er ulike. Godt skjønn konkurrerer med det vitenskapelige. Dessuten vet vi ikke hva Carl I. Hagens ulike stunt de siste dagene har å si for oppslutningen. Et tips kan være at Frp havner på noe midt imellom, for eksempel 16 prosent. Det vil i så fall redusere partiets stortingsgruppe, samtidig som Høyre inntar posisjonen som det desidert største partiet på borgerlig side.

Ikke minst vil spenningen vedvare om hva slags regjering vi vil få etter valget. Styrkeforholdet mellom partiene på borgerlig side vil kunne avgjøre hva slags regjering Erna Solberg kan danne. Blir det en firepartiregjering? Det forutsetter at Høyre kommer i mål som det desidert tyngste partiet, at Frp holder seg lydig på plass som lillesøster, at alle de fire er villige til å jenke seg og at de i sum fører en relativt forsiktig høyrepolitikk. Blir det en blåblå? Lite sannsynlig. Det vil forutsette at Høyre og Frp får flertall av mandatene alene, noe målingene slett ikke tyder på. Blir det en blågul (H, Frp og KrF)? Den kombinasjonen gir på en del målinger flertall av mandatene. Men KrF-leder Hareide vil så gjerne ha med seg Venstre for ikke å tape sin sjel helt alene. En blågrønn (H, Frp og Venstre)? Den har ikke hatt flertall av mandatene i det siste. Dermed vil man trenge Hareide med seg.

Den mest gåtefulle siden ved velgerne er hvorfor de hiver de rødgrønne ut av regjeringskontorene, i verdens rikeste og (stort sett) tryggeste land. Det er bare i land som svømmer over av melk og honning man har råd til slikt.

Monday, September 9th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments