Advokat advarer: Nettsjikane er ulovlig og kan bli en politisak

(Dagbladet): Advokat John Christian Elden har gjentatte ganger stått som forsvarer i saker som omhandler nettsjikane.

I dag publiserte Dagbladet en sak hvor blogger Kristina Andersen (23) ved gjentatte forsøk har prøvd å få slettet nærmere 2000 kommentarer fra et forum på Kvinneguiden. Store deler av disse kommentarene ytrer seg mot utseende og rykter, ifølge bloggeren selv.

Til tross for at Andersen ønsker tråden bort, har Kvinneguiden bestemt at tråden får stå.

- Kvinneguiden er en gjenganger i slike saker. Hvis dette er en sak hvor kommentarene går utover en enkeltperson, ville jeg forventet å slette hele tråden, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Ulovlig

Tidligere i år ble han hyret inn av Tone Damli Aaberge i en sak om nettsjikane.

Den omhandler innlegget som Christian Burmeister postet i kjølvannet av samlivsbruddet mellom Aksel Hennie og Tone Damli, som satte flere norske kjendiser i dårlig lys.

- I den saken fikk vi fastslått at nettsjikane er ulovlig. Så lenge allmennheten har tilgang til den informasjonen som publiseres, enten det er blogg eller forum, så blir det regnet som offentlig materiale, sier Elden.

- Kvinneguiden har jo bestemt seg for å ikke slette tråden det gjelder, hvilke juridiske retningslinjer ligger til grunn i en slik sak?

- De har et klart ansvar for at lovgivningen overholdes, samt overvåke hva som kommer ut på forumet. Etter at noen har varslet dem, har de et strafferettslig ansvar. Da bør de umiddelbart ta affære og dersom de ikke klarer det, bør de stoppe innspill av kommentarer eller slette tråden.

- Rettslig pålegg

Kvinneguiden har tidligere i dag opplyst at de setter fokus på å fjerne netthetsen så fort de er klare over det. I tillegg har de et eget moderatorteam som følger trådene døgnet rundt, ifølge forumsjefen.

- Nå har Andersen valgt å politianmelde saken, hvilket grep fungerer best for å få gjennomslag i dette tilfellet?

- Dersom det finnes tilfeller hvor det åpenbart er sjikanerende kommentarer eller brudd på privatlivets fred, så kan politiet etterforske saken dersom de ansvarlige ikke fjerner innleggene etter varsel fra den det gjelder. Det kan også bli rettslig pålegg om å fjerne det.

- Redaktørene er usikker

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, har et inntrykk av at det er svært varierende praksis når det kommer til sletting av kommentarer i slike situasjoner.

- Jeg tror mange redaktører er usikker på hva som egentlig kan stå, men norsk presseetikk gjelder også for kommentarfeltene, og det er fullt mulig å klage inn saker til Pressens Faglige Utvalg også når det gleder kommentarfelt, sier Kjersti Løken Stavrum til Dagbladet.

Til tross for de mange eksemplene med harselering på nett av anonyme brukere, mener generalsekretæren at selve modereringen har blitt bedre den siste tida.

- Min oppfatning er at mange har blitt flinkere. Sterke personangrep skal man likevel være varsom med å publisere, sier hun.

Tuesday, November 12th, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
December 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recent Comments