«Å, Herregud», tenkte Diana da hun ble trukket inn i 22. juli-rettssaken


(Dagbladet): I ti uker satt meddommerne Diana Fynbo, Ernst Henning Eielsen og Anne Wisløf i rettssal 250 i Oslo tinghus og fulgte rettssaken mot terrordømte Anders Behring Breivik på nært hold.

Fynbo hadde vært meddommer under en annen rettssak like før hun ble trukket ut som meddommer, og hadde snakket med kollegaer om den spesielle saken som snart skulle opp for retten.

- «Tenk å bli trukket ut til den» sa vi. Likevel var jeg langt fra forberedt da det skjedde. Det første jeg tenkte var; «å, herregud», sier Fynbo til Dagbladet.

En liten storm av tanker meldte seg, og hun forstod raskt at dette kom til å bli en utfordrende oppgave. Etter å ha snakket med sine nærmeste om oppgaven hun hadde fått, begynte hun og de to andre meddommerne å forberede seg.

De tre meddommerne fortalte først om sine opplevelser i Rett på sak, et aktualitetsmagasin for landets domstoler.

Nøye forberedelser

Fynbo er lærer, Eielsen jobber som rådgiver Oslo kommune, mens Wiløf er pensjonert familierådgiver. De tre lekdommerne og Oslo-borgerne kom i tillegg til fagdommerne Wenche Elisabeth Arntsen og Arne Lyng og representerte folket under den største straffesaken i norsk historie.

Anne Elisabeth Wisløff var først satt inn som reserve, men ble satt inn ny som ny meddommer etter at Thomas Indrebø rett før rettssaken startet måtte gå da det kom fram at han hadde skrevet «Dødsstraff er den eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!» i en debatt under en VG-artikkel.

Fynbo forteller at de tre hadde møter med fagdommerne, presseansvarlige og psykolog for å forberede seg best mulig. De fikk opplæring i ulike teknikker de kunne bruke for å holde seg så nøytrale som mulig når de vanskelige temaene ble tatt opp i rettssalen.

De fikk trening i hvordan de skulle oppføre seg når de ble filmet og fikk beskjed om å ikke komme med kommentarer til den store mengden presse som var tilstede.

-  Det som jeg måtte passe på selv var å vurdere hvor mye av saken jeg skulle ta til meg gjennom mediene, og hvor mye jeg skulle diskutere saken med venner og kollegaer. For meg ble det viktig å distansere meg så mye som mulig, men det var utfordrerne før jeg kunne fortelle alle at jeg hadde blitt trukket ut som meddommer, forteller Fynbo til Dagbladet.

Meddommerne sitter plasser med god utsikt til både tiltalte og resten av salen, og Fynbo forteller at det hjalp å kikke ned i bunken med dokumenter på dommerbordet når det ble vanskelige å kontrollere sine egne følelser.

- Noen ganger kløp jeg meg hardt for å flytte fokuset vekk fra mine egne følelser, sier hun.

Gravid

I ti uker hørte de på grusomme vitneforklaringer og fikk forklart hvordan alle de 77 drepte mistet livet fredag 22. juli 2011. Det vanskeligste var å sitte rett overfor mannen som hadde gjort det, forteller Fynbo.

- Tiltaltes tilstedeværelse i salen var det som tok mest på. Energien som salen ble fylt med når han kom inn preget oss, og ble ikke noe særlig bedre ettersom dagene gikk, sier Fynbo.

En uke før den omfattende rettssaken startet oppdager Fynbo at hun var gravid med sitt første barn.

- Jeg hadde heldigvis en fin graviditet, og det at det skjedde noe fint i mitt eget liv hjalp meg gjennom rettssaken, sier hun.

1. november 2012 fødte hun en datter, og siden har dette tatt mye av oppmerksomheten hennes.

- 22. juli er et tema som aldri forsvinner, men jeg går heldigvis ikke rundt og tenker på det hele tiden lenger. Som alle andre gjorde jeg meg noen tanker om i hvilken retning samfunnet var på vei, og under rettssaken kunne jeg noen ganger føle på en slags redsel som er borte i dag.

-Lært mye

Fynbo jobber som lærer, og tror hun nå er i stand til å gi et mye mer nyansert bilde av hva som skjedde 22. juli og dommen mot Anders Behring Breivik til elevene.

- Jeg lærte veldig mye under rettssaken, både om rettsvesenet og meg selv. Jeg er helt sikker på at jeg ville forholdt meg annerledes til saken hvis jeg ikke hadde blitt trukket ut som meddommer, sier hun.

Lekdommere velges for fire år av gangen av kommune- eller bystyret. Tanken er at tiltalte skal dømmes av likemenn, og i tingretten tar lekdommerne del i alle spørsmål som må avgjøres under hovedforhandling og etter at saken blir tatt opp til doms, på lik linje med fagdommerene.

I motsetning til advokatene og de sakkyndige i 22. juli-rettssaken, som fikk betalt over 1000 kroner i timen under rettssaken, fikk ikke de tre meddommerne betalt.

Selv dommen mot Anders Behring Breivik vil ikke Fynbo si så mye om.

- Om dommen vil jeg ikke si noe mer enn at jeg står inne for den.

Sunday, December 22nd, 2013 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
January 2025
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Recent Comments