Archive for December 17th, 2013
Riise åpner for landslagscomeback
Hva er så forferdelig med cannabis, som gjør at noen kan fortelle meg at jeg ikke får lov til å benytte meg av det, og tar fra meg rettigheter? (4577 innlegg) Les mer
Real Madrid og Barcelona risikerer milliardbøter etter påstått skattejuks
Hva er så forferdelig med cannabis, som gjør at noen kan fortelle meg at jeg ikke får lov til å benytte meg av det, og tar fra meg rettigheter? (4577 innlegg) Les mer
- Har aldri sett noe lignendei løpet av alle de årene jeg har jobbet med nødhjelp
(Dagbladet) - Jeg har aldri sett noe lignende i alle de årene jeg har jobbet innen nødhjelp, sier Leger uten grensers nødhjelpskoordinator i Den sentralafrikanske republikk, Lindis Hurum.
I et brev til flere FN-ledere kommer Leger uten grenser med krass kritikk av FNs behandling av krisen i Den sentralafrikanske republikk det siste året.
- Det har blitt bare verre og verre det siste året, og nå har det nådd et punkt hvor vi ikke kan la være å si ifra lenger, sier Hurum til Dagbladet.
Drukner i vold
Den sentralafrikanske republikk er i ferd med å drukne i vold og humanitær nød. Franske og afrikanske soldater har i det siste økt sitt nærvær i hovedstaden Bangui, for å stoppe kampene mellom kristne og muslimske militsgrupper.
Men de langvarige kampene i landet har fordrevet flere millioner mennesker, og ifølge Leger uten Grenser er nøden i landet akutt.
- Jeg har aldri før opplevd så stor nød på et sted som er så lett å komme fram til. Akkurat nå står jeg i en flyktningeleir ved flyplassen i hovedstaden, og folk her har ikke fått noe hjelp i det hele tatt. De sover rett på bakken, og da det striregnet hele natten for noen døgn siden, måtte de stå oppreist hele natten gjennom. Det er uakseptabelt, sier Hurum.
- Sjokkerende av FN
Hun synes det er sjokkerende at disse menneskene ikke har fått noe hjelp, og sier flyplassen er et godt eksempel på hvordan FNs nødhjelp har feilet i landet.
- Det er ikke noe som har oppstått i et avsidesliggende sted i Sør-Sudan, som er vanskelig å komme seg til, dette er flyplassen midt i hovedstaden. Så de kan ikke skylde på at folkene er vanskelige å nå heller, sier Hurum.
Folket sulter
Én fjerdedel av befolkningen står nå i fare for å sulte på grunn av kampene mellom militsgruppene.
Leger uten grenser mener FNs respons på den humanitære krisen har vært skremmende dårlig.
- Det er klart situasjonen i landet har vært spent det siste året, også i hovedstaden, og det kan vi aldri undervurdere. Men vi har vært her, og det er fullt mulig å jobbe trygt i dette landet, hvis du tar dine forhåndsregler, sier Hurum til Dagbladet.
Leger uten grenser mener FN kun har samlet informasjon om hvor alvorlig situasjonen er, i stedet for å gripe inn.
- Deler frustrasjonen
I et svar på kritikken, sier avdelingen for humanitær nødhjelp i FN, OCHA, til Dagbladet at alle jobber for å nå samme mål.
- FN og alle våre samarbeidspartnere, deriblant Leger uten grenser, fokuserer på å hjelpe folket i Den sentralafrikanske republikk, sier pressekontakt Amanda Pitt i OCHA til Dagbladet.
- Har FN sviktet folket?
- De går nå gjennom en forferdelig situasjon, og vi gjør alt vi kan for å hjelpe. 480 000 barn har blitt vaksinert i landet og en halv million mennesker har fått forsyninger dette året, svarer Pitt.
Hun sier krisen har blitt erklært en krise på høyeste nivå, og at de jobber hardt med å få hjelp ut til de som trenger det.
- Vi deler jo den samme frustrasjonen som Leger uten grenser, da hjelpen ikke har holdt fart med den eskalerende konflikten. Men vi gjør det vi kan nå. Vi jobber på ulike steder utenfor hovedstaden, og også i hovedstaden, sier Pitt.
Hun sier at sikkerhetshensyn har vært en bekymring i arbeidet i landet.
- Vi har hatt hjelpearbeidere som har blitt angrepet og forsyninger som har blitt plyndret. Sikkerhet har vært et hensyn i arbeidet med denne konflikten, sier hun.
En religiøs konflikt
Det er først i desember at pressen har fått øynene opp for nøden i landet, selv om krisen har vært stor i lang tid, og særlig siden statskuppet i mars i år.
I mars tok den muslimske opprørsgruppen Seleka over makten i Den sentralafrikanske republikk.
Arven etter den avsatte, kristne presidenten Francois Bozize var tung å bære, og Seleka-militsen hadde ikke råd til å beholde alle sine soldater. Soldatene som i lang tid hadde levd av å plyndre, fortsatte så med dette.
- Siden de befant seg i et område der det var flere kristne enn muslimer, så gikk de først og fremst løs på de kristne. De kristne merket seg dette mønsteret og dannet militser for å forsvare seg og for å ta hevn. Dermed oppsto de religiøse konfliktlinjene, sier seniorforsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Aftenposten.
I ettertid har det vært en rekke angrep og drap mellom ulike religiøse grupper, og de seneste angrepene mot hovedstaden har i hovedstad kommet fra kristne militsgrupper.
Dette bildet setter fart i spekulasjonene rundt skjebnen til Kim Jong-uns tante
(Dagbladet): I dag er det to år siden Nord-Koreas forrige hersker, Kim Jong-il, døde, og stemningen rundt minnemarkeringene har vært spent etter at nåværende diktator Kim Jong-un henrettet onkelen sin Jang Song-thaek i forrige uke.
Han har dermed fjernet samtlige av de sju «barnevaktene» faren hadde satt for å passe ham.
Mange spekulasjoner
Jang Song-thaek var gift med Kims tante, Kim Kyong-hui, (67), datteren til Nord-Koreas første leder Kim Il-sung og søsteren til Kim Jong-il. Eksperter mener hun kan ha spilt en sentral rolle i henrettelsen, som har ført til mange spekulasjoner rundt hennes skjebne.
Mens noen mener Kim Kyong-hui nå vil skvises ut av maktens innerste sirkel, tror andre hun kan komme sterkere tilbake som sin nevøs eneste beskytter.
Søndag ble det kjent at hun opptrådte på ei liste over medlemmer av en begravelseskomité for en tjenestemann som døde fredag. Denne nyheten ble tolket som at hun fortsatt er inne i varmen hos sin nevø.
Ikke til stede
Under minnemarkeringen for hennes bror i dag, glimret imidlertid Kim Kyong-hui med sitt fravær. Dette har sørkoreanske medier, deriblant nyhetsbyrået Yonhap, bitt seg merke i.
- Hennes påfallende fravær skjer bare dager etter at ektemannen hennes, Jang, ble henrettet, skriver de.
Samtidig kan sykdom være årsaken til at hun ikke var til stede. Ifølge ryktene, sliter Kyong-hui med kreft, alkoholisme og depresjoner. Yonhap påpeker også at flere høytstående tjenestemenn med nære bånd til hennes avdøde mann deltok i dagens minnemarkering.
Dette kan tolkes som et tegn på at deres politiske skjebne ikke har blitt påvirket av den plutselige henrettelsen.
Frykter provokasjoner
Kim Jong-un holdt ikke selv noen tale under dagens seremoni. Henrettelsen av onkelen har skapt bekymringer for at den unge herskeren nå sliter med å holde ulike fraksjoner av myndighetene sammen, skriver britiske Daily Telegraph.
Det fryktes derfor at diktatoren nå vil ty til sterke midler for å få fokus vekk fra de innenrikspolitiske problemene. Som for eksempel en ny atomprøvesprengning.
- Historien viser at det nordkoreanske regimet har tendens til å skape en følelse av usikkerhet om sin nasjonale suverenitet i tider med innenrikspolitisk urolighet, sier professor i nordkoreanske studier ved Dongguk University i Seoul, Koh You-hwan, til ABC News.
- Det er en av de mest effektive måtene å kontrollerene massene på, legger han til.
Nye trusler
I går slapp det nordkoreanske militæret flere tusen flyveblader over Baekryong-do, en sørkoreansk øy nær grensa til Nord-Korea.
På disse sto det blant annet: «Vi er klare til å slå til når som helst», «Baekryong-do kommer til å bli et stort gravsted» og «Flykt hvis du ønsker å leve».
Det sørkoreanske forsvarsdepartementet tar imidlertid ikke disse truslene alvorlig, siden det ikke er første gang Nord-Korea har sluppet lignende flyveblader over øya, skriver ABC News.
Den sørkoreanske forsvarsministeren Kim Kwan-jin sa imidlertid på en militærkonferanse at det er en stor mulighet for en nordkoreansk provokasjon mellom slutten av januar og begynnelsen av mars neste år.
Norsk 14-åring kan bli vår neste sjakk-konge
(Dagbladet): I morgen starter ungdoms-VM i sjakk. Mesterskapet er enorm, med flere tusen deltakere fra hele verden. Store sjakk-navn som Judit Polgar og Veselin Topalov har tidligere blitt verdensmestre på ungdomsnivå før de tok steget opp til å være i verdenstoppen som voksne.
I år er det, som under sjakk-VM i Chennai, en nordmann som er forhåndsfavoritt.
Helnorsk VM-kamp?
Aryan Tari (14) fra Lier er nemlig topprangert av deltakerne i 14-årsklassen. Unggutten er for tida verdens yngste internasjonale mester (IM), som er tittelen under stormester. Tari har tidligere slått blant andre Jon Ludvig Hammer, Magnus Carlsens sekundant under VM-kampen mot Vishy Anand.
I øyeblikket har unggutten en ratingscore på 2 418 hos FIDE, noe som gjør ham til 1 761 blant alle aktive sjakkspillere i verden. Han er rangert som nummer tre i verden i 14-årsklassen.
- Tari er uten tvil en sjakkspiller på vei oppover. Han er favoritt til å vinne VM nå, men det er jevnt. Det er mange deltakere, og mange av de er veldig jevne. Skal Tari vinne, må han ha full klaff hele veien, sier Torstein Bae til Dagbladet.
Han var NRKs sjakkekspert da Magnus Carlsen ble verdensmester i november, og har også tittelen som IM slik Tari har. Bae mener 14-åringen fra Lier er veldig dreven for alderen. Dessuten har han en mer aggressiv spillestil enn Carlsen.
- Men Magnus var stormester da han var 14. Tari er ikke helt på det nivået, selv om han ikke er fryktelig langt bak. Jeg vil si at Tari har potensiale til å bli blant de aller beste spillerne i verden.
- Vil det si at vi potensielt sett kan få en VM-kamp i sjakk mellom to nordmenn om noen år?
- Det er absolutt mulig. Samtidig som vi skal være fornøyde om vi får en som Magnus hvert tusende år, må det være lov å håpe. Tari må bare fortsette å nå nye nivåer hele veien, gjerne med en VM-medalje som det første delmålet nå.
Trangt nåløye
Også sjakkjournalist Tarjei Svendsen er full av beundring for stortalentet. At en nordmann er favoritt i ungdoms-VM er helt unikt, mener Svendsen, og peker på at før sommerens EM-bronse til Tari, var Magnus Carlsen den eneste norske som hadde tatt medalje i et ungdoms-EM.
- Det er svært uvanlig at vi har en nordmann som er i nærheten av å ha medaljemuligheter i et VM på denne måten. Tari har presset på seg nå, og han er klar over at han er førsteseedet, sier Svendsen til Dagbladet
- Hvordan er Tari som sjakkspiller, sammenlignet med Magnus Carlsen?
- Aryan er mer strukturert, han jobber knallhardt. Han er rett og slett tvers gjennom en sjakkspiller. Der Carlsen var et kjempetalent, har Tari trent seg til å bli så god som han er. Han spiller over 350 partier i året, og er med på omtrent det som er av turneringer, både i Norge og utlandet.
Men Svendsen understreker at vi ikke skal ha for store forhåpninger for framtida. Nåløyet er ekstremt trangt, og det er mye som må klaffe for at man skal bli blant de beste sjakkspillerne i verden.
- Å forutse hvor god en sjakkspiller skal bli, det er helt umulig. Det er veldig langt fram til eventuelle kandidatturneringer og en VM-kamp. Det er så enorm konkurranse fra andre land som Russland, Kina, India. Plutselig dukker det opp et vidunderbarn fra Kina som ingen har hørt om.
Ungdoms-VM arrangeres i Al-Ain i Abu Dhabi fra 17. – 29. desember. Totalt skal det spilles elleve partier, og vinneren er den som har flest poeng til slutt.
Partivinnerne møter hele tida vinnere av andre partier, så for å gå helt til topps er man nødt til å slå de beste, samtidig som man ikke er helt fortapt om man taper for eksempel det første partiet.
Lastebil full av sprengstoff har eksplodert bolighus har tatt fyr
• Viskositeten kan varieres fra lett flytende til fast.
• Slurry regnes som mindre giftig og mindre risikabel ved lagring og bruk enn dynamitt, og har normalt vesentlig lavere kostnader ved bruk i større kvanta.
• Det leveres ofte ublandet i ikke-eksplosive komponenter som kan blandes direkte ved tilførsel i borehullet ved fjellsprengning eller ved ladning av større granater.
• Tilsatsstoffene kan være gass, metallpulver (spesielt aluminium) eller et annet sprengsoff som TNT.
Kilde: Wikipedia
Her aner ikke Suarez hva han skriver under på
Hva er så forferdelig med cannabis, som gjør at noen kan fortelle meg at jeg ikke får lov til å benytte meg av det, og tar fra meg rettigheter? (4546 innlegg) Les mer
Her får puppene til Triana bank av Jompa i «Kill Buljo 2»
(Filter): Fredag 20. desember slippes på nytt den notoriske samen Jompa Tormann løs på det store lerretet i «Kill Buljo 2».
Seks år etter at forgjengeren ble besøkt av nærmere 90.000 på kino, tar Jompa (spilt av Stig Frode Henriksen) og co. denne gangen turen til Thailand.
Der går det hardt for seg – spesielt for brystpartiet til Triana Iglesias, skal vi tro det første klippet fra filmen som ble sluppet i dag.
- Funker i slow motion
- Ingen av oss hadde stand-in, så det var en litt vanskelig scene. Jeg har trent både boksing og kick-boksing, så det føltes ikke så veldig naturlig å slå henne i puppene, forteller Henriksen til Filter.
- Brukte dere mange tagninger før scenen satt?
- Nei, heldigvis ikke. Triana var veldig tøff og sa jeg gjerne måtte slå hardere, men jeg la ikke så mye kraft i det. Heldigvis funker det ganske bra i slow motion, sier Henriksen.
Bortsatt fra noen runder med magesjau var det varmt og godt å spille inn «Kill Buljo 2» i Thailand.
- 85 prosent av filmen foregår der nede, så det var veldig fint til en forandring. Vi er jo ellers vant til å ha det veldig kaldt når vi lager filmen, «Død Snø 2» ble jo for eksempel spilt inn under den kaldeste sommeren i Islands historie, sier Henriksen.
Debutant Vegard Hoel har regi på «Kill Buljo 2», mens Tommy Wirkola har skrevet manus sammen med Henriksen
- Jeg har mye, mye mer respekt for regijobben nå. Jeg har fått lære hvor dyrebar tidsressursen faktisk er, samt at man ikke alltid kan få viljen sin. Å lage film handler mye om å inngå kompromisser. Men nå har jeg en virkelig god magefølelse, jeg er veldig fornøyd med det vi har fått til, har Hoel tidligere uttalt til Filter i forbindelse med «Iron Man»-parodien i filmen.
Fullt kjør før jul
I disse dager er han travelt opptatt med forhåndsvisninger landet rundt før den offisielle norgespremieren 20. desember – hittil er bare én julepresang innkjøpt.
- Det er et fullt kjør om dagen, jeg hadde nesten glemt at det straks er jul. På fredag hadde vi for eksempel visning for militærgutta i Bardufoss, og da ble vi frakta rundt i tanks og helikopter.
I morgen er det festpremiere for «Kill Buljo 2» i Oslo, og der skal Henriksen opptre med bandet han har sammen med Tommy Wirkola, L.A. Lapplanders.
- Det er et tulleband som får spille der ingen andre kan nekte oss. Vi har med oss Ingrid Bolsø Berdal på bass og Odd-Magnus Williamson på vokal, så det blir nok moro.
Denne saken ble opprinnelig publisert på Filtermagasin.no - Norges beste film- og tv-blogg.
- Norske butikker kan bli som i Polen på 1970-tallet
Hva er så forferdelig med cannabis, som gjør at noen kan fortelle meg at jeg ikke får lov til å benytte meg av det, og tar fra meg rettigheter? (4546 innlegg) Les mer
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og så ut på Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innså han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013