Archive for November 20th, 2013
- Jeg likte Lee Harvey Oswald
DALLAS (Dagbladet): Været i Dallas er ustabilt i november. Selv om gradestokken viser 18 grader blåser det en kjølig vind langs gaten der vi går. Vi studerer numrene på husfasadene, men kjenner igjen inngangspartiet før vi ser sifrene på veggen; 1026 North Beckley Avenue, i Oak Cliff North.
Husfasaden er kanskje mere slitt nå enn for femti år siden, men buen over inngangspartiet er den samme som på bildene. Vi har nådd huset der Lee Harvey Oswald bodde da han drepte John F. Kennedy.
  Â
Jeg ringer på døren, men huset virker ubebodd. Utenfor står det store plakater om at det er til salgs, og skilt i vinduene kunngjør det samme. Vi skal til å gå da en kvinne i begynnelsen av sekstiårene dukker opp rundt hushjørnet fra bakhagen. Hun tar hjertelig i mot oss, og presenterer seg som Pat Hall.
Vi har hatt flaks. Patricia Puckett-Hall, skal vi straks få vite, er barnebarnet til Gladys Johnson, eieren av huset der Lee Harvey Oswald tilbrakte den siste måneden av sitt liv.
Straks vi har presentert oss, forteller Pat at hun var elleve da O. H. Lee, som de trodde han het, bodde på det lille rommet han leide for åtte dollar i uken hos bestemoren.
Møtte Lee
- Jeg traff Lee en rekke ganger mens han bodde her. De to brødrene mine og jeg var her stort sett daglig. Straks vi var ferdig på skolen dro vi hit i stedet for å dra hjem. Vi hadde et svært tett forhold til både bestemor og bestefar. Men jeg holdt på å ta livet av bestefar tre ganger.
Pat skal egentlig vise oss hele huset, men blir i stedet stående i stuen og fortelle om besteforeldrenes hjem. Det var stort nok til også å gi plass til 18 enslige leietakere, alle menn, som disponerte hvert sitt lille rom, mens de delte dagligstuen med fjernsynet mellom seg. I tillegg hadde beboerne tilgang til fire baderom på deling, pluss ett kjøleskap.
  Â
- Det var bare noen som fikk tilgang til kjøleskapet, og Lee var en av dem. Så bestemoren min måtte ha likt ham godt. For de fleste måtte klare seg med å oppbevare maten sin på rommet, forteller Pat oss.
  Â
På stuebordet ligger en ekstrautgave av The Dallas Morning News fra 22. november 1963, der hele førstesiden kunngjør at John F. Kennedy har blitt skutt.
  Â
- Vi søsknene var på skolen da drapet skjedde. Vi skjønte at noe galt hadde skjedd da vi så lærerne bli så stille og alvorlige. Før vi nådde å høre nyheten på radio kom moren vår og hentet oss. Vi var de første elevene som forlot skolen den dagen.
  Â
Pat blir alvorlig mens hun snakker.
  Â
- Mamma hadde en fotoforretning rett på andre siden av gaten for Texas Theatre. Hun så alle politibilene som kom til kinoen, og da hun gikk ut, så hun at de brakte Lee med seg. Hun fikk sjokk. Hun gjenkjente ham naturligvis med en gang. Så dro hun og hentet oss, for hun tenkte at det kunne bli vanskelig for oss når noen vi kjente var innblandet i noe kriminelt.
  Â
Likte Lee
Pat forteller om hennes og brødrenes hyppige besøk i huset mens bestemoren drev utleie. De tre barna hadde oppholdt seg i stuen, og lekt på plenen foran huset. Lee var den av beboerne de hadde hatt mest med å gjøre.
  Â
- Vi likte Lee straks vi traff ham, en gang i oktober i 1963, etter at han hadde flyttet inn. Han var borte i helgen, for da dro han til Irving for å treffe Marina og de to dørene sine. Men når vi kom på ettermiddagen etter skolen, og han var der, brukte han å komme og snakke med oss, og noen ganger lekte han med oss i hagen.
  Â
Pat beskriver at Lee Harvey Oswald, som de bare kjente som O. H. Lee, hadde snakket med dem med en mild og lav stemme. I ettertid har hun tenkt at han hadde et usedvanlig godt lag med barn, for de oppsøkte ham straks de så ham, og han var alltid vennlig med dem.
  Â
-En gang sloss de to brødrene mine i hagen. Lee kom ut og hørte at de kranglet. Han gikk rett bort til dem, og tok dem med til trappen foran huset. Han fikk dem til å sitte på hver sin side av seg. Jeg var der, og hørte at han sa at de ikke måtte sloss, og at søsken måtte være gode venner, at de skulle være snille med hverandre.
  Â
Pat stopper opp, trekker pusten.
- Det er uvirkelig å tenke på. Han sa det til dem bare to uker før han skjøt Kennedy og Tippit. Menneskesinnet er ikke til å fatte.
  Â
- Så du tror at Lee Harvey Oswald skjøt både Tippit og Kennedy?
  Â
Pat ser rett på meg, blikket viker ikke.
  Â
Panikk og mer panikk
- Det finnes ingen tvil hos meg. Ingen tvil i det hele tatt. Alt Lee gjorde den dagen etter at Kennedy ble skutt var preget av panikk, panikk, panikk. Han handlet ikke rasjonelt i det hele tatt.
  Â
-Earlene Roberts var ansatt av bestemor og stelte i utleiedelen av huset. Hun var i stuen vi står i nå da Lee kom tilbake fra skoleboklageret ved 13-tiden. Hun hadde hørt om skuddene, og sa til Lee da han kom inn i stuen: «Er det ikke forferdelig?» Men han svarte henne ikke i det hele tatt. Han gikk bare rett inn på rommet sitt.
  Â
Pat snur seg og peker på det knøttlille rommet hun har stått med ryggen til, som er akkurat bredt nok til å gi plass til en seng og et nattbord, og langt nok til at det også rommer et skap.
Døråpningen er på langveggen inn mot rommet, med vinduer tildekket av gardiner på den andre langveggen. Til høyre innenfor døråpningen står det meterhøye skapet. Det har to dører og et speil på toppen. Rommet er neppe mer enn fem kvadratmeter stort.
  Â
- Han slo opp døren til rommet og gikk rett inn. Earlene sa at han ikke kan ha vært der mer enn to minutter.
  Â
Mens vi snakker sammen, går vi inn på rommet som Lee Harvey Oswald leide fra Pats bestemor. Pat viser oss skapet. Det er en knapp meter bredt, og har skuffer på den venstre siden, og plass til å henge fra seg tøy på den høyre. Jeg drar ut den øverste skuffen. Her hadde altså Oswald oppbevart sin Smith & Wesson 0.38 revolver, og sine patroner produsert av Western-Winchester og Remington-Peters.
Fra denne skuffen hadde han, for nesten nøyaktig femti år siden, tatt opp pistolen, og ladet den med seks skarpe skudd. Så hadde han tatt jakken ned fra hengeren, tatt den på seg, puttet den skarpladde revolveren i jakkelommen, og fylt hånden med resten av patronene fra skuffen, og lagt dem i samme lomme. Så hadde han dratt opp glidelåsen på jakken, og forlatt rommet for siste gang.
  Â
- Hvorfor kom han tilbake hit, hvorfor stakk han ikke bare av?, spør jeg Pat.
  Â
- Panikk, panikk, panikk, svarer hun.
  Â
- Hvorfor gikk han ut av drosjen langt nede i gaten da han ankom, i stedet for å ta den til døren? spør jeg henne.
- Han ville ikke bli sett, han ville ikke bli sporet opp, han ville komme seg unna.
  Â
- Earlene Roberts hevdet at hun så en politibil stående utenfor inngangen til huset her, og at politimannen fløytet, mens Oswald befant seg på hybelen. Hva tror du om det? spør jeg.
  Â
- Husk at jeg bare var elleve år den gangen, så du får ta det jeg sier for det det er verdt. Men jeg husker Earlene. Hun var lettskremt, og hadde livlig fantasi. Etter skuddene i Dealey Plaza var det politifolk over alt, også i Oak Cliff. Det kan ha kjørt en politibil forbi, og stått og ventet ved lyskrysset borte i gaten her i North Beckley Avenue.
- For Earlene Roberts kan det i alt stresset ha blitt oppfattet som om den ventet på Lee. Kanskje fløytet politimannen fordi han hadde det travelt, og skulle komme seg forbi noen. Men jeg er sikker på at ingen politibil sto og ventet på Lee, eller at Lee på noe tidspunkt hadde noen kontakt med politimannen J. D. Tippit, som han skjøt rett etterpå.
  Â
- Hvordan kan du være så sikker på det?
  Â
- Jeg har lest om Tippit i ettertid. Han var gift og hadde tre barn, og kona var hjemmeværende med barna. Han hadde tre jobber, og føk fra den ene jobben til den neste.
- Han hadde mer enn nok med å arbeide og forsørge familien. Hvordan skulle han kunne drive med konspirasjoner opp i alt dette, og det med en beboer i dette hjemmet som vi så komme hjem hver ettermiddag, når han ikke var på skoleboklageret? Nei, det kom aldri noen politibiler hit til North Beckley Avenue, ikke før Lee hadde begått drapene.
Politidrapet
- Men tror du det kan ha vært J. D. Tippit Earlene Roberts så passere i en politibil ved 13-tiden 22. november?
  Â
- Det kan ha vært ham. Han kjørte jo rundt i området. Noen, jeg husker ikke hvem, fortalte meg etterpå at Tippit også lette etter en mulig innbruddstyv samtidig som han og andre politifolk lette etter Kennedys drapsmann. Politibiler kjørte fra område til område, på kryss og tvers, på jakt etter personer som kunne vekke mistanke.
  Â
Vi blir stående ved jernsengen inne på den tidligere hybelen til Lee Harvey Oswald. Pat fortsetter å fortelle oss om opplevelser og inntrykk fra de dramatiske hendelsene femti år tidligere.
  Â
- Jeg var ikke her, men bestemor fortalte oss etterpå at tidlig på ettermiddagen 22.november kom både Dallas-politiet og FBI hit. De ville se rommet til Lee, akkurat her vi står nå.
-Så bestemor viste dem det. Politifolkene tømte absolutt alt som var i skuffene fra skapet her, på sengen til Lee, og pakket innholdet inn i et pledd som de tok med seg. De sa til bestemor at Lee ikke kom tilbake mer, så han trengte ingen av sakene. Men det skjønte hun nok, etter alt som hadde skjedd.
  Â
Vi går ut på stuen igjen, og gjennom vinduet kan jeg se bort til skiltet som markerer busstoppet like ved.
  Â
- I følge Warrenkommisjonens rapport så Earlene Roberts at Oswald gikk til busstoppet, som om han tenkte å reise med bussen?
  Â
- Han gikk sikkert den veien. Men jeg tror at han gjorde det for å forvirre. Han hadde begått et drap, og han prøvde å komme seg unna. Han ville ikke at noen skulle vite hvor han forsvant. Jeg tror ikke at han tenkte å ta bussen, for det kom ingen buss på denne tiden.
  Â
Pat beskriver at North Beckley Avenue var svært trafikkert også den gang, mens parallellgaten rett nedenfor, North Crawford Street, hadde mindre trafikk. Jeg tror at Lee gikk til busstoppet for å få Earlene til å tro at han tok bussen, for han skjønte at politiet ville dukke opp etter hvert og stille spørsmål.
Men straks Earlene ikke kunne se ham mer, tror jeg at han gikk rett over på andre siden av huset og fulgte North Crawford Street sørøstover til han nådde 10th Street. Jeg tror at han bevisst valgte gater der få ville se ham, mens han prøvde å skaffe seg en fluktrute.
  Â
- Men han ble sett?
  Â
- Nei, ikke før Tippit så ham. Planen fungerte jo helt til han krysset Patton Avenue og nådde 10th Street, for ingen har beskrevet at de så ham før det. Og hvem driver egentlig og legger merke til folk langs en gate fra kjøkkenvinduene sine hvis personene beveger seg noenlunde normalt og ikke gjør noe vesen av seg?
  Â
-Hvorfor tror du at politimannen Tippit stoppet Oswald?
  Â
Gjenkjent
- Det fantes et signalement som stemte med Lee. Men Tippit så også etter en mulig innbruddstyv. Jeg antar at Lee var i panikk der han gikk, han hadde begått et drap på landets president rett før. Og så blir du stoppet av en politimann i en patruljebil. Det fantes alle slags rykter, om at Lee kom øst- og ikke vestfra da Tippit stoppet ham.
- Men det som skjedde var at Lee ganske enkelt snudde da han så politibilen. Et vitne beskrev det. Dermed gikk han østover først, for så å snu vestover etter at han oppdaget bilen. Hadde han ikke snudd, hadde kanskje ikke Tippit lagt merke til ham i det hele tatt. Husk hva jeg sa: panikk, panikk, panikk. Dette var ikke rasjonelle handlinger, men noe han gjorde for å slippe unna, sikkert med hodet fylt av forvirrede tanker.
  Â
- Lee skjøt Tippit fordi han var i ferd med å bli oppdaget. Hadde han derimot fortsatt å gå og ikke snudd, hadde han kanskje ikke blitt stoppet i det hele tatt, sier Pat.
  Â
Hvordan reagerte du og familien din på at også Oswald ble skutt?
- Jeg og brødrene mine fikk ikke se på fjernsyn 22. og 23. november i 1963, for moren vår var redd for at inntrykkene ville bli for sterke. Men vi var innom besteforeldrene våre, og fikk med oss hva som hadde skjedd der.
  Â
- Mamma sa at vi kunne få se på TV igjen på søndag 24. november, for da trodde hun at det ikke lenger var så forskrekkelige bilder som ble vist. Så vi satt og så på da Jack Ruby skjøt Lee. Der er han, sa vi da vi så Lee. Og plutselig dukket Jack Ruby opp og skjøt ham rett ned. Det er klart det var forferdelig, oppi alt det andre. Men vi var unge, vi tålte det egentlig godt. Vi tok jo ikke alt inn over oss, som de voksne gjorde.
  Â
Kjente hverandre
- Hva tenker du om mordet på Lee Harvey Oswald?
- Jack Ruby var en skrue, en nokså tvilsom smågangster nederst på rangstigen, som ville være noe mer enn han var. Han pleide å henge rundt på Politihuset, også lenge før Lee begikk drapet på Kennedy. Noen politifolk likte ham, andre syntes at han var en plage de gjerne skulle vært foruten. Men de trodde nok at han var harmløs.
  Â
- Men det var han ikke?
 Â
- Begår du drap er du ikke harmløs. Men det finnes bilder fra Rubys nattklubb der Oswald og Ruby kan sees sammen. Jeg tror det var en forbindelse der.
  Â
- Hva får deg til å tro det?
  Â
- Det med bildene kan ha vært en tilfeldighet, for Ruby likte å la seg avbilde med kundene sine, og slik kan Lee ha havnet på et av bildene uten å ha kjent Ruby. Men jeg har alltid lurt på hvor Oswald egentlig hadde tenkt seg etter at han hentet jakken og pistolen sin her.
  Â
- Og hvor tror du at han hadde tenkt seg?
  Â
- Lee gikk langs 10th Street i retning av Ewing Avenue, men snudde da han så Tippits politibil. Hadde han fortsatt hadde han kommet til Maralis Apartments i Ewing Avenue, der Jack Ruby bodde. Jeg tror Lee var på vei til Ruby.
  Â
Svaret hennes overrasker meg. Hun virker lite opptatt av konspirasjoner, men hun tror likevel at Oswald og Ruby kan ha kjent hverandre. Men sikker kan ikke hun heller være.
Â
- Bestemor var død da, men mamma aksepterte at huset vårt ble brukt til innspillingen av JFK i 1991, fordi hun trodde at Stone var på jakt etter sannheten. Men da vi så hva de spilte inn, skjønte vi at det ikke kom til å stemme. Detaljer som at hun som spilte Earlene Roberts serverte beboerne kaffe på brett i stuen var bare tøys.
  Â
Ble truet
- Du nevner flere ganger trusler. Hvilke?
  Â
- Bestemor fikk mange av dem. Hun hadde huset en presidentmorder. Derfor mente noen at hun var medansvarlig. Derfor ventet bestemor et par uker med å leie ut Lees rom, og ba de andre leieboerne om ikke å snakke om ham, og hva som hadde skjedd. Men adressen ble jo publisert, også gjennom Warrenkommisjonens rapport, så det var ikke så enkelt. En stund ble rommet bare brukt som lager, og ikke utleid.
  Â
Â
- Jeg har lagt meg på operasjonsbordet på grunn av kommentarene
«Bloggerne»-aktuelle Sophie Elise.
Slik finner du hotellrom raskest og billigst
• Flere reisesaker pÃ¥ db.no/reise. (Dagbladet): Det er til Ã¥ bli smÃ¥gal av. Søker du pÃ¥ Hotels.com fÃ¥r du opp en pris. Søker du pÃ¥ Tripadvisor dukker en annen pris opp – for det samme rommet, den samme natta – ogsÃ¥ det et tilbud fra Hotels.com.
Det verste er at prisene viser seg å være like. Det er bare at prisen er delt opp det ene stedet. Skatter og avgifter er skilt ut med liten skrift.
NÃ¥r du klikker deg fra Tripadvisor, som bare sammenlikner priser, til Hotels.com, som faktisk selger deg rommet, blir prisen prikk lik.
Billigst
Hvor får du hotellrommet billigst? Og hva er egentlig forskjellen på aktørene der ute? Er du blant dem som først går på hotels.com, deretter Tripadvisor og Expedia og til slutt Booking.com, kan det være grunn til å forandre vaner.
Det finnes verktøy som gir deg alt på en gang.
Vi bestemte oss for å sjekke prisen for et standard dobbeltrom på hoteller i ti byer natta mellom 14. og 15 desember (se egen tabell).
Vi sjekket flere hoteller på en rekke nettsteder, tendensen for prisene er den samme. For å gjøre søket sammenliknbart valgte vi frokost bare der hvor frokost var eneste mulige valg. Mange hoteller tilbyr ikke frokost.
Byene ble valgt fordi de har særlig dyre hoteller (Stavanger, New York), har sterkt prispress (Bergen, Berlin) eller er store, populære destinasjoner blant nordmenn (London, København, Barcelona, Paris).
Vi undersøkte prisforskjellene på godt likte, sentralt plasserte, tre stjerners hoteller og gikk etter de mest populære på Tripadvisor og Booking.com.
Hjemmesiden billig
Hva vi fant? Først og fremst at hotellet selv kan være billigst. Dette gjelder særlig om hotellet tilhører en vestlig, større kjede.
- Den beste prisen finner du på våre nettsider. Vi selger ikke våre rom billigere i andre kanaler, sier salgs- og markedsdirektør Axel Huus i Scandic.
Noen ganger er prisen på hotellets hjemmeside marginalt høyere, men likevel mest lønnsom. Det skyldes at man ofte kan avbestille rommet til rett før ankomst, at barn kan bo gratis, at hotellet har bonusprogram eller prisgaranti.
Prisgaranti kan bety at hotellet betaler mellomlegget dersom du skulle finne rommet billigere på nettet, eller at hotellet kompenserer på annen måte, for eksempel med en ekstra natt gratis.
I vår oversikt kommer Clarion Hotel Royal Christiania bedre ut, selv om det i utgangspunktet koster noen kroner mer. Det skyldes prisgarantien, som gjør at du kan ende opp med å få rommet gratis første natta.
Vel å merke dersom du finner samme rom til lavere pris på nettet innen 24 timer etter at du har bestilt på hotellets hjemmeside.
Like billig
Vi ville også sjekke at prissammenliknerne faktisk viser samme pris som bookingsidene. Det gjør de.
- Så sant det ikke er teknisk feil, skal prisene være identiske, sier Kristin Estil Jacobsen, markedsrådgiver for Norge hos den raskt voksende tyske hotellpris-sammenlikneren Trivago.
Trivago er verdens største innen hotellprissammenlikning, i sterk konkurranse med aktører som Kayak, Momondo og Finn.no. Trivago har tilgang til priser fra opp til 200 bookingsider av gangen, avhengig av hvor hotellet ligger.
I stedet for å klikke deg inn på både booking.com og hotels.com får du altså begge, pluss en rekke andre, på ett sted.
Spar tid
Reiseportalene som sammenlikner tilbud, også kalt metasøkportaler, vokser kraftig. Det tyder på at mange kunder har lært å lete effektivt.
I stedet for å surfe innom mange bookingsider, går vi et trinn opp og søker hos noen som gir oss mange priser samtidig.
45 millioner mennesker er nå innom Trivago hver måned.
Ifølge Jacobsen sparer de reisende i gjennomsnitt 35 prosent per booking på det. Tallet er basert på prisforskjellen mellom rimeligste og dyreste bookingside for ett og samme hotellrom.
Jacobsen bekrefter at noen av bookingsidene på Trivago selger hotellrommene billigere. Det kan skyldes at hotellet senker prisene på et visst antall rom og selger dem gjennom andre kanaler.
Særlig to nettsteder peker seg ut som prisvinnere i vår oversikt: otel.com og olotels.com.
De kan begge se ut som resultat av en skrivefeil, men er omfattet av seriøse reisegarantier og er å finne hos portalene som sammenlikner priser.
- Vår erfaring er god. Vi stoler på samarbeidet med disse, sier Jacobsen.
Billigst låser deg
Ulempen med de billigste rommene kan være at du låser deg. Bestillingen kan ikke endres, refunderes eller avbestilles og kredittkortet belastes ofte ved bestilling.
Ønsker du fleksibilitet vil større leverandører, som booking.com, oftere tilby gratis avbestilling.
Mange holder seg også til hotels.com, hvor hver tiende natt er gratis om du blir med i lojalitetsprogrammet.
Både hotels.com og expedia.com har prismatch. Er du ute etter en gratis natt hos for eksempel hotels.com, kan det lønne seg å bestille på hotels.com og heller benytte deg av prisgarantien.
Fordelen med Tripadvisor er at du i tillegg til priser får tips fra andre reisende. Ingen andre nettsteder har så mange millioner anmeldelser og informasjon om hvor vennene dine har bodd, hva de har sett, hva de har likt og ikke likt.
Likner hverandre
Men også her skjer mye. Trivago og flere bookingsider har også bilder og gjesteanmeldelser. Og italienske Venere.com har anmeldelser fra Facebook integrert på sine sider.
- Kunder er smarte. De søker gjerne fire-fem steder før de bestemmer seg. Mange sjekker anmeldelser før de sjekker pris, sier Axel Huus i Scandic.
Han tror at mange er innom bookingsider de har vært vant til å bruke før prissammenliknerne fikk innpass.
Vårt hovedråd? Er laveste pris det aller viktigste, start med hotellets hjemmeside, som ofte har spesialtilbud og lavpriskalender.
Vil du slippe det ekstra klikket, gå på Trivago, Momondo eller Kayak.
Begge bringer ofte priser fra hotellets hjemmeside.
Festklar Ronaldo med tydelig beskjed til svenske fans: Fuck off!
- Overraskende, sier Høyre. (1202 innlegg) Les mer
- Lei av å bli knyttet til rykteflommen rundt det
Omer Bhatti om Michael Jackson.
Her blir jobbene borte
DinSide Arbeidslivet er i stadig endring. Vi skrev nylig om framtidas jobber og 100 000 stillinger du snart kan søke på. Samtidig er andre yrker på vikende front.
To trender er helt tydelige. Og det er de eldste yrkene, representert ved bøndene og industriarbeiderne, som ligger dårligst an.
Færre bønder
Fra 1990 og fram til i dag har det vært stor endring i sysselsettingen i primærnæringene.
– En av trendene vi ser, er at det blir stadig færre ansatte i jordbruk, skogbruk og fiske. I jordbruksnæringen er det særlig smÃ¥brukere som legger ned. Dette er en trend som vil fortsette i flere Ã¥r framover, sier Johannes Sørbø, seniorrÃ¥dgiver i NAV, til DinSide.
Dette er en trend som får direkte konsekvenser for deg som forbruker. Vi importerer nemlig stadig mer mat. Ifølge Bondebladet importerte vi mat for 21,8 milliarder kroner i første halvår 2013. Dette er nær en dobling sammenlignet med samme periode i 2006.
Trenden bør snu
Kan vi ikke bare importere all maten vi trenger, da? Mye tyder på at nordmenn ikke mener det slik. Ifølge norsk landbrukssamvirke ønsker 9 av 10 nordmenn å opprettholde matproduksjonen på dagens nivå. Eirik Nedrelid, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk landbrukssamvirke, forklarer hvorfor trenden med økt import bør snu.
– Landbruket vil fÃ¥ en økt verdi i framtida, og det skyldes hovedsakelig tre forhold. Klimaproblemer, krav om global bærekraft og utfordringer knyttet til befolkningsvekst. Skal vi ha en norsk matproduksjon, er vi imidlertid avhengige av et velfungerende importvern. For Ã¥ sikre rekruttering og fortsatt matproduksjon i Norge mÃ¥ vi ha en verdikjede som gir bonden riktig pris for varene han produserer, sier Nedrelid.
Men det er også lyspunkt innenfor norsk matproduksjon.
For selv om antall sysselsatte i jordbruket går ned, går faktisk antallet ansatte i matvareindustrien opp. Landbrukssamvirket forklarer dette med mer småskalaproduksjon og økende interesse for kortreist kvalitetsmat fra norske forbrukere.
Industriarbeiderne blir utkonkurrert
Den andre sterke utviklingstrenden er at stadig flere industriarbeidsplasser blir borte. Fylker som Østfold og Telemark har i stor grad fått merke de negative konsekvensene av denne utviklingen. I andre fylker, derimot, blomstrer industrien.
- Det har vært en todelt utvikling de siste 8-10 årene. Oljerelaterte industriarbeidsplasser har faktisk økt, mens det går nedover med andre deler av industrien. Treforedlingsbedrifter er eksempler på industri som går ned. Et annet eksempel er solcelleprodusenten REC, som ikke kunne opprettholde produksjonen i høykostlandet Norge, sier Sørbø.
Utfordrer regjeringen
Norsk landbrukssamvirke utfordrer den nye regjeringen til å ha noen klare målsetninger for norsk matproduksjon og norsk matindustri i framtida. De minner om at selvstendige næringsdrivende bønder er betydelige investorer i norsk fastlandsindustri. Statsminister Solberg har et uttalt mål om økt konkurransekraft i norsk næringsliv.
– Landbruket representerer en viktig konkurransekraft for norsk fastlandsindustri. Matvareproduksjon er en av de fÃ¥ komplette verdikjedene vi har i Norge. Skal vi ha fortsatt norsk matproduksjon, mÃ¥ vi ha et velfungerende importvern. Det kan ikke være noen uklarheter om hvilke mÃ¥lsetninger regjeringen har, avslutter Nedrelid.
MÃ¥ omstilles
Selv om oljerelaterte industriarbeidsplasser vil ha en sterk stilling i de nærmeste årene, er heller ikke det noe som vil vare evig.
– Antall ansatte i oljesektoren vil gÃ¥ ned pÃ¥ lengre sikt. Det er viktig Ã¥ ha en god industri i Norge, men bransjen mÃ¥ omstille seg, bÃ¥de av hensyn til miljøkrav og det faktum at oljen ikke varer evig, avslutter Sørbø.
Behovet for energi vil imidlertid ikke bli noe mindre i årene framover. Et skikkelig løft for vindkraft er foreslått for å møte utfordringene knyttet til både miljø og energiproduksjon.
Saken ble opprinnelig publisert på DinSide. Les her.
Les også:
Spørsmålene det ikke er lov å stille på intervju
Google-søket som koster deg jobben
Jobber du også tre uker gratis?
Fylkene med flest uføre
Denne krimserien skal ta opp kampen mot NRK
• «Hver gang vi møtes», sesong 3.
• «Det tredje øyet». TV 2s nye krimserie med Ida Elise Broch og Kyrre Haugen Sydness.
• «Truls — Oppdrag Hurtigruta». Truls Svendsen får oppdrag av Thomas og Harald om å ta Hurtigruta, og å gjøre forskjellige oppdrag.
• «Vekterne». Ny humorserie om en gjeng vektere, med blant andre Henrik Elvestad og Odd Magnus Williamsson.
• «Sirkus Northug», sesong 2. Portrettserie av Petter Northug.
• «Vinnerskalle». Portrettserie av Aksel Lund-Svindal.
• «Skiskytterkongen». Portrettserie av Ole Einar Bjørndalen.
• «OL-drømmen». Serie som følger idrettsutøvere mens de forbereder seg til OL.
• «På tur med Dag Otto». Dag Otto Lauritzen og Kristian Ødegård drar på tur igjen.
• «Grenseløs kjærlighet». Dokumentarserie der mennesker med ulike funksjonsnedsettelser prøver å finne kjærligheten.
• «De utvalgte». Solveig Kloppen og Hans Olav Lahlum drar rundt i Norge for å finne slektninger etter seks av de 112 Eidsvollsmennene. Serien markerer tohundreårjubileet til Norge.
• «Klippkompaniet». Ny humorserie med Johan Golden, Odd Magnus Williamsson og Sigrid Bonde Tusvik.
I fjor fikk denne mystiske boksen over en million til å klø seg i hodet
(PressFire.no): Gåteløsingsperlen «The Room» tok mobilspillverden med storm sist høst, i seg selv et interessant poeng for et spill som aldri beveger seg ut av rommet det starter i.
Med pek til nittitallets klassiske eventyrspill som «Myst» gjorde den enkle – i produksjonsverdi, ikke vanskelighetsgrad – mobil- og nettbrettgåten rent bord i en rekke spillkåringer.
NÃ¥ kan Pocket Gamer avsløre at oppfølgeren utgis til Ipad den 12. desember i Ã¥r. HÃ¥ndholdte versjoner til Iphone- og Android-telefoner mÃ¥ vente til nyttÃ¥r.Â
Ikke overraskende er hovedpoenget fortsatt å snu, snurre og skvise på ulike knapper og innretninger festet til en eske i jakt på hemmelige rom, intrikate mekanismer og andre gåter.
Enerens store styrke var mestringsfølelsen hver lille bit av framgang utløste, et poeng toeren akter å bygge videre på .Blant annet ved å la deg tusle rundt og knote med flere safer.
Ja, «The Room 2» gir deg ikke bare én, men en hel rekke sikringsskap Ã¥ tyne hjernebarken med, ifølge en tidligere sniktitt hos Pocket Gamer.Â
Selv om inuitiv gåteløsing spiller den definitive førstefiolinen, skal toeren også bygge enda mer aktivt på den dystre, overnaturlige stemningen som preget forgjengeren.
Ifølge Pocket Gamer ender prislappen rundt 30 kroner i første omgang.
Vil fengsle flere barneranere …
(Dagbladet): Så langt i november har politiet i Oslo fått inn tre ransanmeldelser per dag. I Oktober var det fire ran per dag. Både politimesteren på Grønland og Oslos ordfører har sagt at de føler seg maktesløse ovenfor ransbølgen.
For grovere lovbrudd
Justis- og beredskapsdepartementet sa mandag at de ser på mulighetene for ungdomsfengsel på Østlandet, i rekken av tiltak for å takle ransbølgen. Koordinator Ove Kristofersen i Salto-sekretariatet sier Norge bør fengsle flere ungdomskriminelle.
- Jeg ble forskrekket da jeg så at ni av de 22 som har blitt tatt for ran i november, var under 18 år. På grovere lovbrudd, som grovere ran og voldtekt, så kommer vi ikke utenom å bruke varetektsfengsling, sier Salto-koordinatoren til Dagbladet.
Salto er et samarbeid mellom Oslo kommune og politiet for å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge i hovedstaden. Kristofersen sier det trengs strengere straffereaksjoner får å få bukt med de verste kriminelle ungdommene på 16 og 17 år.
- Unge ranere skal se straffereaksjoner. Vi ville brukt varetektsfengsling på en del av de yngre ranerne nå, hvis det hadde vært et alternativ, sier Salto-koordinatoren.
Egne ungdomsfengsel
Men Kristofersen understreker at de må sone i egne fengsler, ikke med vokse.
- De kan ikke sone sammen med voksne, men sitte i egne fengsler, i tråd med barnekonvensjonen, sier han.
Det er allerede vedtatt at det skal etableres ungdomsfengsler i Norge, fordelt på to enheter. I Bergen har de to plasser hvor ungdom kan sone for seg selv, men plassene på Østlandet har latt vente på seg.
- Vi ble lovet en ungdomsenhet på Østlandet under den rødgrønne regjeringen, men det har tatt uendelig lang tid. Varetektsfengsling er et tiltak vi hadde hatt bruk for i forbindelse med denne ransbølgen, sier Kristofersen.
- Fengsel er siste utvei
Justis- og beredskapsdepartementet sier det verken er klart når det vil tas en beslutning om hvor ungdomsfengselet skal plasseres, eller når det vil være ferdig.
- I påvente av ungdomsenhet på Østlandet, er det etablert et strakstiltak i Oslo fengsel som er styrket med tre miljøterapeutstillinger. Helsesektoren finansierer en psykologstilling primært med ansvar for barn under 18 år, sier statssekretær Hans Røsjorde til Dagbladet.
- Mangler vi straffereaksjoner/tiltak for Ã¥ takle ranerne under 18 Ã¥r? Â
- Det er et mål at barn mellom 15 og 18 år ikke skal sitte i fengsel. Alternative reaksjonsformer skal benyttes så langt det er mulig, slik at fengsel kun benyttes som en siste utvei og for et kortest mulig tidsrom. For de få mindreårige lovbrytere der fengsel fremstår som eneste utvei, etter at andre alternativer er vurdert, kan ungdomsenhetene ivareta disse barnas særskilte behov under frihetsberøvelse, sier Røsjorde.
Ungdomsstraff
Til neste år skal det også innføres ungdomsstraff for å forhindre kriminalitet blant ungdom.
- Ungdomsstraffen er et nytt alternativ til ubetinget fengsel for unge lovbrytere. Vi har gjort et lite kutt i midlene fordi vi var nødt til å omprioritere, men kuttet får ingen vesentlig betydning, sier Røsjorde.
Krisemøte i dag
I dag hadde politiet og et krisemøte med Byrådsleder Stian Berger Røsland om ransbølgen, hvor de bestemte at Oslo skal få mer politi på gata, flere byvakter og flere nattbusser, for å få bukt med ransbølgen.
Politimester Kåre Stølen har tidligere gått ut og sagt at barnevernet burde få større makt til å kunne takle denne gruppen. Han forslo at barnevernet kunne sperre de unge kriminelle inne. Barnevernet svarte med at det ikke er deres oppgave.
- Hva mener politiet at barnevernet skal gjøre? Vi låser ikke inn ungdom. Det er det opp til justisvesenet å vurdere, og på ingen måte barnevernets oppgave. Barnevernet skal forsøke hjelpe disse ungdommene med å mestre sine liv, sa leder i helse- og sosialkomitéen i Oslo bystyre, Tone Tellevik Dahl (Ap), til Dagbladet.
Kristofersen i Salto sier ansvaret for å sperre folk inne ligger hos justissektoren, ikke barnevernet.
- Det er domstolene og justis som har ansvaret for straffegjennomføring, så har barnevernet oppgaver nært knyttet opp til dette som går på oppfølging og forebygging, sier Kristofersen.
Det villeste tilbehøret du kan plugge i mobilen
- Overraskende, sier Høyre. (1202 innlegg) Les mer
Recent Posts
- -Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet
- Thoresen med to da Storhamar slo Lørenskog
- Ronaldo ble matchvinner for Real
- Tverrligger, stang, og sÃ¥ ut pÃ¥ Alfheim: – 1-1! Nei? Hva skjer?
- Sekundet etter spøken innsÃ¥ han hva han hadde sagt og gjemte seg under jakka: – Virkelig smakløst
- Skal ha truet med å ruinere Bond-stjerna da hun sa nei til sex
- Vil chippe idrettsutøvere for å stoppe doping
- DIREKTE: Liverpool med gigantiske sjanser: – En helt vanvittig redning
- Politiet håper å kunne avhøre de overlevende etter ulykken i Seljord
- Skader gir Conte hodebry
Recent Comments
Archives
- October 2017
- August 2017
- July 2017
- June 2017
- May 2017
- April 2017
- March 2017
- February 2017
- January 2017
- December 2016
- November 2016
- October 2016
- September 2016
- December 2015
- September 2015
- August 2015
- July 2015
- June 2015
- May 2015
- April 2015
- March 2015
- February 2015
- January 2015
- December 2014
- November 2014
- October 2014
- September 2014
- August 2014
- July 2014
- June 2014
- May 2014
- April 2014
- March 2014
- February 2014
- January 2014
- December 2013
- November 2013
- October 2013
- September 2013
- August 2013